Uitgangspuntbeeld_03_schets_mirror

De pont naar Noord zit al jaren bomvol. Dure plannen voor fietsbruggen, tunnels  en zelfs kabelbanen worden gemaakt. Maar, die tunnel, die ligt er al! De IJtunnel is uitstekend om te vormen tot een gecombineerde fiets-voertuigen tunnel. Een simpele, betaalbare oplossing die heel veel voordelen voor de stad oplevert. De IJfietstunnel.

Nieuwe verbindingen zoals het Oostveer zijn vanaf de opening een succes. Tel daarbij op dat Amsterdam-Noord zich razendsnel ontwikkelt en er langs de noordelijke IJ-oevers nog tientallen duizenden woningen worden gebouwd met alle stadse voorzieningen die daar bij horen. Geen wonder dat de anderhalve eeuw lopende discussie over een fietsverbinding over het IJ weer oplaait. De pont is handig en sfeervol, maar kan de vraag nu al bijna niet meer aan. Gelukkig komt er dan eindelijk over twee jaar een nieuwe metrolijn. Maar daar kan het meest geliefde Amsterdamse transportmiddel – de fiets – helaas niet in. Een fietsbrug of kabelbaan zou een uitkomst bieden. Een icoon voor de stad, maar hoe sluiten deze enorme constructies aan op de historische binnenstad? Een fietsroute onder het IJ zou een door een perfecte oplossing kunnen zijn. Door afnemend verkeer is de IJtunnel perfect om te bouwen tot de IJfietstunnel. In potentie net zo’n sterk icoon voor de stad als de Rijkspassage.

Samen met Except Integrated Sustainability heb ik een plan ontwikkeld voor de reconstructie van de IJ-tunnel tot een duurzame link voor fiets en elektrisch vervoer. De voordelen van deze oplossing gaan verder dan snel, droog en comfortabel het IJ oversteken. Het is een unieke kans om het hele traject van Mauritskade tot Van Hasseltlaan op te knappen: meer ruimte voor de fiets, voor groen, water en levendige stadse functies. Eindelijk kan Amsterdam herstellen van een van de grootste na-oorlogse ingrepen in de binnenstad: de doorbraak van de Wibaut-as.

Een ritje door de IJfietstunnel wordt een ware belevenis. Komend vanuit noord fiets je in één vloeiende beweging de tunnel in. Onder weg is het een afwisselende wereld van sferen met muziek, kunst, beplanting en LED-verlichting. Zie je op tegen de klim naar boven? Dan kan je ook direct de rolbaan of lift nemen en boven komen bij Hanneke’s Boom: rechtsaf richting Bibliotheek en Centraal Station, linksaf richting het Marine terrein.

Wilt u meer weten? download dan de BROCHURE of neem contact op met Stadsstromen of Except.